Amber's

For the love of dogs

Steppen met je hond

Delen naar social media

Steppen met je hond verbetert de persoonlijke relatie tussen u en uw hond.
Steppen is goed voor zowel baas als hond.
Tegelijkertijd werken aan conditie, spieropbouw, z.n. gewichtsverlies, maar ook het hoofd leeg maken en ontspannen.
Steppen met je hond wordt steeds populairder.  Sinds Amber in 2005 besmet geraakt is met het stepvirus, en vanwege veel aanvraag van mensen die graag steplessen wilden volgen, is er in 2017 besloten om steppen met de hond lessen aan te bieden. (ook honden met probleemgedrag zijn van harte welkom.)

Waarom steppen met je hond?

Steppen is leuk en gezond en ook nog gezellig samen met je hond!
Voor jezelf: Je bent in de buitenlucht, al je spieren zijn aan het werk en je kunt zelf bepalen hoe groot je inspanning is. Je kunt steppen om van A naar B te gaan, om conditie op te bouwen, ter ondersteuning van het afvallen en voor de fanatiekelingen: je kunt er een gespierd lijf en een mega conditie mee krijgen.
Met je hond: Steppen met je hond is vooral leuk. Je bent echt samen in beweging, jij spant je net zo goed in als je hond. En dat is bij de meeste activiteiten wel anders. Er is niets leuker dan samen met je hond actief zijn.

Kan elke hond naast de step lopen?

Elke hond die uitgegroeid is en in goede fysieke conditie is, kan naast de step lopen. Wel heeft elk ras en elke individuele hond zijn mogelijkheden en beperkingen. Het opbouwen van de stepduur en daarmee de conditie is van groot belang. En uiteraard is de snelheid een belangrijk punt van aandacht. Een Duitse herder loopt nu eenmaal sneller dan een Teckel. Dus de baas zal hier met verstand mee om moeten gaan!
Door eerst als hondeneigenaar zelf goed te leren steppen, sta je stabiel en vol vertrouwen op die step. Als je dan stap voor stap je hond meeneemt, leg je de basis voor een ontzettend leuke ontspannen activiteit voor baas èn hond!

Ik leer jou steppen met de hond naast de step niet ervoor! Honden voor de step laten lopen en trekken is in Nederland niet toegestaan met uitzondering van een aantal rassen (heb je een ander ras, dan heb je hiervoor ontheffing nodig).

Wat heb je nodig?

Voor jezelf: Makkelijk zittende kleding, schoenen met iets profiel, een flesje water en je kunt gaan! Water meenemen is echt aan te raden omdat je behoorlijke inspanning levert en dus veel vocht verliest.
Voor je hond: Water! Ook voor de hond is het een inspannende activiteit, dus als er geen water op je route is, neem het dan mee. Laat de hond bij voorkeur aan een tuig meegaan aan de step. Neem de tijd om een goed passend tuig uit te zoeken. Goed aansluitend op het lijf, geen gespen in de oksels, luchtweg vrij en schouders niet bekneld. Gebruik je liever een halsband, kies dan een niet slippende band.

Opbouwen

Het klinkt zo simpel: ik stap op de step en ga steppen. Iedereen heeft het ooit wel eens gedaan als kind en verwacht dat zo lastig niet kan zijn. Nou… vergis je niet! Steppen vergt een goede techniek wil je zonder pijnlijke spieren de dagen erna doorkomen. Dus leer de techniek goed aan, maar bouw de stepduur en intensiviteit ook goed op! En hetzelfde geldt natuurlijk voor je hond. Je kunt niet met een ongetrainde hond zomaar gaan steppen. Je zult ook voor de hond met een opbouwschema moeten werken. Net als bij mensen kan een hond geblesseerd raken bij onverantwoorde inspanning! Amber’s kan op verzoek een trainingsschema op maat maken voor jou en je hond. Want ook hier geldt dat het maatwerk is.

Afvallen en steppen

Steeds meer honden kampen met overgewicht. Steeds meer bazen willen zelf ook wat kilo’s kwijt. Afvallen gaat het beste als naast het eetpatroon ook het leef- en beweegpatroon wordt aangepast. Doordat je het steppen zo goed kunt opbouwen en kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en mogelijkheden, is het bij uitstek geschikt om de nodige kilo’s kwijt te raken. Je kan met steppen aanzienlijk meer calorieën verbruiken dan met lopen of fietsen. Bij Amber’s is het mogelijk om ook zonder hond steplessen te volgend.
*Wilt u gebruik maken van een personal trainer welke de steples combineert in een trainingsschema dan is dit op aanvraag ook mogelijk.(vanaf 2020).In principe is steppen veilig met zeer weinig kans op blessures. Maar als je al klachten hebt of je hond heeft klachten, ga dan eerst langs je huisarts en/of dierenarts. Overleg wat je plannen zijn en start alleen na goedkeuring. *Het is op aanvraag mogelijk om o.a steples te krijgen van een personal trainer (vanaf 2020).

Het belangrijkste is natuurlijk om veel plezier met uw hond te hebben! Bewegen en steppen met je hond is leuk, in de meeste gevallen gezond en voor beide verantwoord. Amber’s  kan echter geen verantwoordelijkheid nemen voor uw gezondheid en die van uw hond. Bij vragen of twijfels op dat gebied verzoek ik u om met uw arts en/of dierenarts contact op te nemen.

| Amber's | Copyright © 2017/2019 - Alle rechten voorbehouden. | website design bij vascofialho.nl |